header picture

Но, зад всяко име има история

Тази история е за избора между мегадинамиката на съвременния живот и завладяващата романтика на винарството и провинциалната идилия. История, което възниква след поредица от случайни срещи, но не на случайно място…

Идеята за „приключението „Chateau Des Bergers” хрумва на основателя му внезапно, докато уловен от спомените сред древния и познат пейзаж от детството, изведнъж осъзнава копнежа си към него. Прашна бутилка тъмно вино, намерена в омайната прохлада на старата дядова къща в с. Овчарово, му дава компас за посоката, в която иска да продължи живота му.

В онзи летен ден оглежда къщата с идеята да я продаде. Горещината е обгърнала като воал околността и дори в избата е топло и меко. Слиза там без особена причина и… остава. Единствената светлина струи от гола зацапана крушка, а покрай стените – увиснали рафтове с вехтории и бутилки, уловили аромата на жизнерадостните лета от детството. По-късно той ще разказва, че това е била несъзнавана, по някакъв необясним начин, химична реакция. Умората на големия град остава зад гърба му, а сетивата му се изострят – миналото му говори. Докосва стъклените повърхности, всичко е покрито с време и спомени. Вдига една бутилка към светлината и някъде високо горе, отдалеч, се чува песен – същата, с която е заспивал като дете. Восъчна тапа, груб ръчно написан етикет – Реколта 1970 г., годината, в която е роден. От тъмното стъкло го пронизва митичния и решителен поглед на Овена – хилядолетен символ на мъдрост, огнен плам и изобилие. Спомените изскачат един след друг като пръски от шампанско – първите битки, първата целувка, първото бягство. Объркване, смущение и желание се разбиват в него като вълни.

Солидното европейско образование, постиженията в областта на предприемачеството, многобройните успехи в сферата на технологиите, са още един мотив да погледне зад гърба си и да осъзнае, че следата, която иска да остави зад гърба си, е друга, по-значима в човешки план.

Скоро след това, случайната среща с Пол Борд – специалист и алхимик-енолог, дошъл направо от меката на виното – Франция, го провокира отново. Решението е взето. Не след дълго, именно под неговото ръководство, вината на „Шато де Берже“ печелят своите първи златни медали на международни изложения.

Ентусиазмът на начинаещия, опитът на френския консултант и безценната помощ на партньори, се превръщат в онзи решаващ елемент, който завърта колелото за пътя на „Шато де Берже“.

Подходящите обстоятелства понякога възникват неочаквано – съдба, магия или случайност, никой не знае. От време на време нещо наглед дребно, неволно внася промяна в съществуващия ред, който сме подреждали така усърдно.

Колкото и щедра да е ръката на съдбата, колкото и добро да е образованието, което сме придобили и високи стъпалата на професионалната стълбица, които сме изкачили, рано или късно в нас започва да шепне, декламира и дори да крещи гласът на родното и най-свято за нас, и това е което се случва за основателя на „Шато де Берже“ през недалечната 2008 г. Катарзис, който човек и добре да живее – преживява.

Разбира се, ние знаем, че виното „говори“, нещо повече - има хиляди гласове. Всяка чаша, всяка бутилка носи духа на отминали времена, пази тайни, развързва езика и разказва истории за блестящи дела, смели победи, любовни планове… Истината е във виното. In vino veritas.

Всички сме свидетели на ежедневните магии, които ни заобикалят, но малцина от нас ги забелязват, малцина откликват на повика на сърцето.

„Chateau Des Bergers” се появява през 2012 г. в резултата на личен хъс, професионална ерудиция и най-вече любов. Любов към корените и вяра в потенциала на плодородната земя, на която днес зреят 150 дка лозя. Вината на „Шато Де Берже” са отличени от престижния Concours Mondial de Bruxelles – златен и сребърен медал за 2016 г. за нежното Sauvignon Blanc & Chardonnay 2014 и емблематичното Cabernet Franc 2013, и златен медал за 2017 г. – за Cabernet Franc & Merlo 2014. В сортовото портфолио присъстват още Sauvignon Blanc, Chardonney, Rose, Pino Noir, Merlot.

„Chateau Des Bergers” създава бутиково вино за ценители и най-вече за приятели, доверили се на алхимията на семплия, лишен от претенция живот.

И нека не забравяме, че не е важно, кое е било първото вино, което сме изпили, а кое е последното.